Chesapeake Bay Retriever

Chesapeake Bay Retriever Amerika’da üretilmiş güçlü ve dayanıklı bir Retriever ırkıdır. Chesapeake’in hem karada, hem de suda iyi bir avcı olmasını sağlayan güçlü vücudu, orta boy sınıfına girmektedir. Göğsü derin ve geniş, vücudun uzunluğu ile bacakları orantılıdır. Güçlü bir yapısı olmasına rağmen hantallığa yol açmayacak şekilde dengeli bir kas yapısına sahip, çevik bir köpektir. Kafatası hafif yuvarlak, burun uzunluğu ve burun kemeri ördek ve kaz gibi büyük kuşları rahatlıkla taşıyabilecek uzunluktadır. Kulakları küçük ve aşağı doğrudur, gözleri sarımsı kahverengidir. Kuyruk ortalama 30-37 cm uzunluğundadır. Ön bacakları düzdür ve genel olarak düzgün bir kemik yapısına sahiptir. Arka bacakları oldukça güçlüdür ve mükemmel bir yüzücü olmasının sırrı olarak ayakları perdelidir. Chesapeake Bay Retriever’ın kürkü, su geçirmeyen, en soğuk sulara bile direnç sağlayan sert yapılı dış tabaka ve yumuşak iç tabaka olarak çift katmanlı, hafif yağlı bir yapıdadır. Diğer Retriever’lara göre tüyleri daha kısa, hafif dalgalı ve kahverengi, kızıl veya ten rengi gölgelere sahiptir. Irk standartında genellikle düz renkler tercih edilir, fakat ayak uçlarında ve göğüste az miktar beyaz kabul edilmektedir.

Karakteri

Chesapeake canlı, neşeli karakteri ile ünlüdür. Zeki, hassas ve sevecen bir doğası vardır. İtaatkar yapıları, cesur, istekli karakteri ile öğrenme hızı fazla olmamasına rağmen eğitimi kolay bir ırktır. Genellikle çocuklarla iyi anlaşır. Yüzmeyi ve arama-getirme oyununu sever. Evde yaşayan diğer pet olarak kedilerle anlaşabilir, fakat yabancı kedileri kovalama eğilimindedir. Bağımsız bir yapıya sahip olması nedeniyle otoritesi güçlü, tecrübeli biri tarafından sahiplenilmesinde fayda vardır. Bu ırk için en uygun davranış şekli yumuşak fakat kararlı ve ısrarcı olmaktır. Temel itaat eğitimi aldırılabilir. Uygun şekilde eğitim ve sosyalleştirme uygulanmazsa baskın karakterinden kaynaklanan davranış bozuklukları gelişebilir. Diğer Retrieverlardan farklı olarak Chesapeake’de agresiflik, inatçılık ve yabancılara karşı çekingenlik daha sık karşılaşılan davranış problemleridir.

Yaşam Ortamı

Chesapeake Bay Retriever apartman yaşamı için uygun bir köpek değildir. Ev içinde fazla aktif olmadığı için en azından orta büyüklükte bir bahçeye gereksinim duyar. Chesapeake dışarıda uyumayı sever. Yakınlarda girip çıkabileceği bir su birikintisi yoksa sıcak iklimler yerine soğuk iklimlerde daha rahat yaşar.

Egzersiz İhtiyacı

Chesapeake, oldukça fazla miktarda yorucu egzersize ihtiyaç duyar. Mümkünse yüzme bu egzersizlerin içinde olmalıdır. Gereksinim duyduğu miktarda egzersiz yaptırılmadığı takdirde can sıkıntısından kaynaklanan davranış bozuklukları ortaya çıkabilir.

Bakımı

Sık, kaba ve kısa tüylerin fırçalanması kolaydır. Ölü tüylerin uzaklaştırılması amacıyla sık dişli bir tarakla fırçalanmalıdır. Kötü kokuların önlenmesi amacıyla gerektiği sıklıkta yıkanabilir ancak fazla sık banyo tüylerin yağlı yapısına zarar vererek soğuk suya karşı dayanıklılığı azaltır. Bu ırk orta derecede tüy döker.

Kökeni

Chesapeake Bay Retriever ırkı Amerika’da yetiştirilmiş tek Retriever cinsidir. İsmini Maryland’de yer alan Chesapeake Bay’den alır. Bir rivayete göre ırkın ortaya çıkması, bir deniz kazası sonucu olmuştur. 1807’de Maryland kıyılarında gerçekleşen kazanın ardından kurtarılan iki köpek, bölgedeki Retrieverlar ile çiftleştirilmiş ve ortaya çıkan birleşimin olağanüstü enerjik ve başarılı av köpekleri meydana getirdiği görülmüştür. Yıllar içinde dikkatli ve seçici olarak yapılan yetiştirmelerde buzlu sularda bile kolayca yüzen, üstelik sudan neredeyse hiç ıslanmadan çıkan ve günde 200 ördek avlayabilen köpekler yetiştirilmiştir. Chesapeake Bay Retriever 1878 yılında AKC tarafından resmi olarak kabul edilmiştir.