Hamsterler Hakkında

hamster-02Hamsterler sessiz ve sakin bir yaşam şekli sürdürürler. Maalesef yaşam süreleri kısadır ortalama 3 yıldır. Hamsterler yalnız yaşamaya ve bekar bir hayat sürdürmeye alışıktır. Hamsterler 3-4 haftalık iken annesinden süt emmeyi bırakır ve bu yaştan itibaren alınıp yetiştirilmesi uygun olur. Ergenlik dönemine 6. haftada itibaren girerler. Ergenlikten önce ona eş bulmak önerilmez, yoksa ikisi arasındaki ilişki kavgaya dönüşür ve sonunda kan dökülür.

HAMSTERBu küçük kemirici gününün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirir. Ancak günün sonunda, akşama doğru uyanır. Hamster yarı karanlık ve sakin bir hayatı sever. Öğlenden sonra 16 dan gece saat 1 ‘e kadar uyumaz. Bu arada yiyeceklerini depo eder ve egzersiz yapar ki bundan da çok hoşlanır. Bunun için içinde koştuğu boş bir tekerlek dışında, boş makaralar, ceviz kabuğu gibi oyuncaklar sağlamak onlar için önemlidir. Eğer olanak varsa ona içinde oyun sahası bulunan bir kafes sağlamak ise en iyisidir. Yani kafesin bir bölümünde kum alanı bulunmalıdır. Bu kumun hamsterin istediği gibi eşeleyebileceği ve içine girebileceği miktarda bulunması önemlidir. Başka bir yere üzerine tırmanabilmesi için dallanmış bir büyük dal parçası konması ise oyun zevkini tatmin edecektir.Eğer hamster için en iyi oyun yerinin evinizin bahçesi olduğuna karar verirseniz, bu sırada onu gözden kaçırmamaya özen gösteriniz.

Hamster tahtanın direnci ne olursa olsun, bundan yapılan bütün eşyaları parçalayabilir. Bunun için kalacağı yer tel bir kafes olmalıdır.Kafesin telleri horizantel olursa küçük kemirici bunları merdiven gibi kullanarak tırmanma duygusunu tatmin eder. Kafesin tabanına emici bir yataklık veya bataklık kömürü ve kum karışımı serilmelidir. Hamster pisliğini daima kafesin aynı bölgesine yapar. Bu nedenlede kafesi temizlemek kolaydır. Hamster gibi uzun süre uyuyan küçük bir hayvan için yatacağı yer de çok önemlidir. Kazılmış bir yerde uyuma içgüdüsünü tatmin etmek için ona buna uygun bir yer hazırlamak iyi olur. Bunun için minyatür bir ev hazırlamak ihtiyaçlarını karşılar. Kafesin içine kağıt parçası , yonga, yün ipliği gibi uygun birkaç materyal konursa küçük kemirici bununla ona hazırlanan evini süsleyecektir. Bütün bu eşyayı evine taşıması için oldukça zaman gerekir. Bu işlemi ancak yatağı yeterince yumuşak olduğu zaman bırakır.

hamster-01Hamster tam bir vejeteryan değildir. Ona tohum karışımı dışında bisküvi,  küçük parçalarda peynir, çiğ et, şekerli şeyler verilmesi önerilir. İçecek olarak suyun dışında hafif sulandırılmış süt verilebilir. Suyun sürekli olarak hayvanın önünde bulunması gerekir. Su kabının kafese sabitlenmesi gerekir. Kemirme zevkini tatmin etmek için ona küçük dal parçaları veya pişmemiş küçük dana kemiği vermek uygundur. Böylece devamlı büyüyen dişlerini belirli düzeyde tutabilir. Yiyeceklerini depo etme alışkanlığı olan hamsterin bu yiyeceklerinin bozulup bozulmadığını ve küflenmediği kontrol edilmelidir. Bunu kontrol etmek için onun dışarıya çıkmasını beklemek en iyisidir. Böylece onu küstürmemiş olursunuz.

Genellikle dişi hamsterler marttan ekime kadar üremeye yeteneklidir. Dişi her dört günde birkaç saat erkeği kabul eder. Eğer çiftleşme için uygun zaman olduğuna emin olunmazsa ikisini aynı kafes içine koymak doğru değildir. Dişi ve erkeğin 30-40 dakikalık çiftleşme seramonisi dışında ayrı kafeslerde kalması uygundur. Çiftleşmenin olup olmayacağını anlamak için iki hamsteri da bir odaya serbest bırakmak yeterlidir. Böylece dişi ve erkek hamsteri birbiri ile kavga etmeden izlemek olanağı olur. Eğer dişi çiftleşmeye razı değilse erkeği tanımayacaktır. Oysa kafes içerisinde bu durumda kavga başlar. Tersine erkeği kabul ederse erkek yaklaştığı zaman dişi bundan hoşlandığını gösterir ve hareketsiz kalır. Anlamsız bakışlarla olacakları kabullenir. Gebelik 15-18 gün sürer. Yavruların yuvada kaldığı süre boyunca yani aşağı yukarı iki hafta boyunca ne yaptıklarına bakmayınız. Yoksa annenin her şeyi yıkma hatta yavrularını dahi yeme tehlikesi vardır. Gebelik ve emzirme döneminde gıdasına takviye yapılması (ay çekirdeği, bol bol sebze, az et ve içebildiği kadar süt) uygun olur. İlk bir aydan sonra anne yavrulara sinirlenmeye başlar ve bu zaman da da onları ayrı bir kafese alması gerekir.