Kedi Lösemi Hastalığı

kedi-losemi-hastaligiFeline leukemia virus bir retrovirustur. Feline Leukemia Virus ve Human Immunodeficiency Virus (HIV, AIDS virüs ) ile aynı familyadandır. Retroviruslar tür spesifiktir.Yani FeLV virusu sadece kedilerde hastalık yapar , köpek gibi farklı hayvan türlerinde ve insanlarda hastalık görülmemektir. FeLV virüsün şu ana kadar 3 türü saptanmıştır. FeLV – A , FeLV-B ve FeLV-C olarak adlandırılan bu üç tip kedide hastalık yapmaktadır. Bağışıklık sistemine direkt etkisi bulunan virüs hastanın vücut direnci iyi değilse ölümcül olabilmektedir. Bununla beraber bazı kediler virüse karşı bağışıklık geliştirerek taşıyıcı rol oynamaktadırlar.

BULAŞMA;

Kediler arasında bulaşma kolaydır. Salya , gözyaşı gibi vücut sıvılarında bulunan virus bir arada yaşayan kediler arasında , birbirlerini yalarken , aynı mama ve tuvalet kabını kullanırken , kavga esnasında ısırık yaralarıyla da bulaşabilmektedir.Ayrıca kan nakli ile de bulaşma söz konusudur.

Virusun bulaştığı her kedide enfeksiyon görülmeyebilir.Virusa maruz kalan kedide oluşabilecek muhtemel senaryolar;

  • Kedilerin yaklaşık %30’u enfeksiyona karşı koyar ve virusu yener.Bu kediler bir süre içinde FeLV’e karşı bağışıklık kazanabilir.
  • Kedilerin yaklaşık %30’u taşıyıcı rol oynamaktadır.Salyayla hastalığı şaçar.
  • Kedi enfekte olur.Vücut direncine bağlı olarak bir süre içinde hayatını kaybeder.

BELİRTİLER;

Lenf yumrularında şişlikler , iç organ ve lenf bezlerinde tümörler , sindirim sistemi tümörleri , bağırsaklarda tıkanıklıklar , zayıflama , iştahsızlık , halsizlik , değişken vücut ısısı , üremi , anemi , mukozalarda solgunluk,bağışıklık sistemini baskılayan virusun etkisiyle her türlü enfeksiyona yakalanma ve iyileşememe , sindirim sistemindeki dejeneratif bozukluklara bağlı kanlı kronik ishal ve son aşamada da sinirsel bozukluklar görülmektedir.

TEŞHİS;

Hastalığın kesin teşhisi kan örneklerinden ELISA testi yapılarak konulmaktadır.

TEDAVİ VE KORUNMA;

Hastalığın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte hasta hayvanlara yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirmek , bağışıklık sistemlerini güçlendirmek ve ikincil enfeksiyonlara karşı korumak amacıyla destek tedavi uygulanır.FeLV pozitif kedilerin uygun bakım , beslenme ve stresten uzak bir bakımla yaşam süreleri uzamaktadır.

Sağlıklı kedilerimizi ise uygun aşılama programıyla hastalıktan uzak tutabilmektesiniz. Yavru kedilerde 9- 10 haftalık olduklarında ilk aşılama yapılabilir.İlk aşılamadan 3-4 hafta sonra ikinci doz aşılama yapılır.Sonraki tekrarları ise senede bir kez yapılarak etkili bağışıklık sağlanabilmektedir.