Kedilerde Göz Enfeksiyonları

gozluklu-kediKediler çok çeşitli göz enfeksiyonları ve hastalıklarına duyarlıdırlar.Durum genellikle yaşlı kediler arasında yaygındır. Kediler yaşlandıkça çeşitli görme bozuklukları oluşur. Hatta bazen de tek gözü kör olabilir. Yaralanmalar ve kazalar dışında, görme de çeşitli klinik durumlar neden olur. Körlük kedilere eğilimli birçok göz problemlerinden biridir. Biz genellikle kedilerde fark edilebilir büyük göz bozuklukları üzerinden gidelim.
 
Glokom Glokom göz lens yanlış işleyişi sonucu göz içinde basınç artışı ile oluşur. Göz içi basıncı ise erken aşamalarında belirli ilaçlar ile azaltılabilir. Ağır vakalarda, cerrahi tedavi yalnızca cerrahidir.

Melanom Ortak bir kedi göz sorunu, melanom iris kalınlaşması sonucunda gelişir. Bir veteriner kolayca fark edebilir. Gözle görülür  iris rengi değişimi olur. Hastalık genellikle büyük kediler arasında yaygındır. Normalde, kirlenmiş göz ameliyatı yardımı ile kaldırılır.

Katarakt Bu hastalıkta, gözün lens opak olur ve optik bozukluklara yol açar. Tedavi edilmediği takdirde, katarakt da glokoma yol açabilir. Hastalık kedide değil, köpekte daha yaygındır. Erken tespit etmek tedaviye önem kazandırmaktadır. Ameliyatları lens nakli için yapılabilir.

Uçuk Kedilerde bu göz hastalığı vücutta Herpes virüsünün varlığında doğabilmektedir.Virüs optik sinir, trigeminal ganglion, bademciklerde bulunur ve hatta burun içinde sona erer. Hastalığı önlemenin en kola yollarından biri kediyi herpes virüsüne karşı aşılamaktır.

İlerici Retinal Atrofi (PRA) Bu kalıtsal bir göz hastalığıdır ve tedavi edilemez.PRA ile kedi görmede yavaş bir azalma  sonunda kör olur. Hastalığın yavaş yavaş ve ağrısız doğası, bu gibi durumlarda virüslü bir kedi nedeniyle kolayca onun azalmış görme ve körlük uyarlar.

Konjonktivit Konjonktivit göz zarı iltihaplı alır ve Herpes Virus varlığı nedeniyle sık sık, kızarır. Bu gibi durumlarda Tedaviler çok karmaşıktır ve hastalık tekrarlanabilir. Çeşitli serbest yaşayan organizmalar da hastalık taşıyabilir.

Ani Körlük Stres ve hipertansiyon da kedilerde ani körlüğe neden olmaktadır. Çeşitli hormonal bozukluklar, böbrek problemleri ve diyabet gibi hastalıklar, hayvan hipertansiyon dışı sürgünler ve bu duruma yol açar. Kanlı göz odaları ve gözbebeklerinin belli başlı belirtilerdir.

Bazen, kedilerde göz enfeksiyonları da göz kapaklarının veya gözün diğer kısımlarında çeşitli tümörlerin sonucu olabilir. Bu durumlarda körlük kaçınılmaz olacak, henüz bu durumun şiddetine bağlı olarak veteriner göz rehberliğinde aramak her zaman daha iyi olmasına rağmen.