Kedilerde Kanser Riski

kedi-losemi-hastaligi*Kanser, hücrelerin anormal kontrolsüz büyümesidir. Kanserin seyri dokulara ve hücre türüne bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Hayvanın üzerinde anormal bir şişkinlik veya parça şüphelendirir. Her şişkinlik kanser değildir. Çoğu farklı nedenlerden kaynaklanmış olabilir.

*Kanser riski herhangi bir hayvanda ve herhangi bir yaşta görülebilir. Ama belirli kedi türlerinde daha duyarlı olabilir. Her beş kediden bir tanesinde kanser olma riski bulunmakta olup, bunlarında yüzde 50′ si 10 yaşından sonra kansere yakalanabilir. Siyam kedilerinde diğer ırklardan daha erken yaşlarda görülür. Ultraviole ışınlarıinsanlar gibi hayvanlarıda etkileyebilir. Özellikle beyaz tüylü ve seyrek tüylü kedilerde cilt kanseri olma riski daha fazladır. Kediler ilk  Kızgınlıktan önce kısırlaştırılır ise rahim ve meme kanseri riski ortadan kalkar.

*Kediler yaşamlarının bir aşamasında kanserle karşılaşabilirler. İnsanlarda olduğu gibi kedilerdede kanserin nedeni hala anlaşılamamıştır.

Nedenler  ;

*Toksik kimyasal madde ve zararlı ışınlara maruz kalma

*Genellikle bulaşıcı hastalıklara karşı koruyan bağışıklık sistemindeki zayıflık

*Kedi Lösemi Virüsü

*Genlerde ki anormallıklar

*Kedilerde kanser belirtileri çok değişkendir ve doku hücrelerindeki türüne bağlıdır. Özellikle kedilerde tümörler belli olmaz ve sinsi seyreder.

Belirtileri :

*Vücudun herhengi bir yerinde kalıcı, inatçı yada gelişmeye büyümeye devam eden anormal şişkinlikler.

*İştahta azalma

*Kilo kaybı

*Vücut boşluklarından sızan akıntı ve kanama

*Kötü koku

*Hareket etme de isteksizlik, direnç düşüklüğü, halsizlik, depresyon

*İyileşmeyen yaralar

*Yemek yeme yada yutmada güçlük

*Kalıcı topallık ya da kasılma

*Nefes almada güçlük

*Ateş ve kusma

hasta-kedi-02*Dışkılama alışkanlıklarında değişiklik(İshal veya kabızlık)

*Bu belirtiler bir çok hastalıkta ortak olabilir ve ayırıcı tanı gerekir. Bu nedenle kedinizde bu belirtiler mevcutsa kediniz mutlaka kanserdir anlamına gelmez. Ama mutlaka Veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir.

*Kanser tespiti konulan bir kedinin bakımı için dikkat edilmesi gereken önemli 3 husus vardır:

* Bunlardan ilki, kedinizin acı çekmesini önlemenizdir. Bu durum, kedinizin daha uzun ve kaliteli bir hayat sürebilmesi için olmazsa olmaz bir bakım tarzıdır.

* Önce hafif ağrı kesiciler, eğer gerek görülürse güçlü ağrı kesiciye geçilir. Ameliyat zorunluluğu olan bir kedi için ameliyat sırasında ağrı kesici verilir ki ameliyat sonrası etkisini gösterebilsin.

* Dikkat edilmesi gereken ikinci husus, kedinizin kusmasını önlemektir. Kemoterapi gören hayvanlarda kusma olağan bir tepkidir. Kusma ile kediniz yoğun miktarda su kaybı yaşayabilir. Kusan kedilerde iştah kaybı genellikle görülür. Bu gibi durumlarda su ve besin kaybının önüne geçilmelidir. Kusma durumunda veterinerinizden destek almalısınız. Kusma sorunu yaşayan kediler için bir diğer tedbir ise, kedinizin tedavi süresince aç kalmasını önlemektir. Bunun en güzel yolu, iştah açıcı, kedinizin sevdiği yiyeceklerin ısıtılarak, ferah ortamlarda verilmesi gerekir. Veterinerinizin tavsiye edeceği iştah açıcı ilaçlar da faydalı olabilir. Doğru bir diyet, kedinizin sindirim sistemini çalışır vaziyette tutmasının yanında kemoterapiye karşı direnci de artıracaktır. Bu hassas dengeyi koruyabilmek için her hasta kediye farklı bir beslenme programı hazırlanmalıdır.

Beslenme programında dikkat edilecek  hususlar ise:

*Karbonhidrat miktarını ayarlamak

*Belirli oranda, kolay sindirilebilir protein desteği sağlanmalı

*Belirli oranda Omega-3 verilmelidir.

*Bu besinlerin oranlarını ayarlamak için Veteriner Hekiminizden destek almalısınız.

Kanser tedavi edilebilir mi ?

kedi-hastaliklari*Kanserin türüne bağlı olarak iyi huylular tedavi edilebilir.Yaygın bir hal aldı ise tedavide de değişkenlik görülebilir. Tam tedavi yada kedinizin yaşam kalitesi ve süresini uzatabilir. Kanser tedavisi için 3 temel seçenek vardır. Tedavi kombinasyonunun tedavi şansı vardır.

Tedavi seçenekleri şunlardır:

Cerrahi :

* Katı doku kanserleri için genellikle en iyi seçimdir.Eğer kanserli doku iyi huylu ve diğer dokulara yayılmamış ise iyi netice alınır.

Kemoterapi (İlaç tedavisi) :

*Kanserin kan veya birdan fazla dokuları etkilemesi durumunda en iyi seçenektir. İkincil tümörlerin oluşumunu engellemek ve cerrahi müdahaleden sonra kedinin yaşam kalitesini uzatmak için kullanılabilir. Ancak insanlarda da görülen yan etkilere kediler daha duyarlıdır.