Köpekler Hakkında Yanlış Bildikleriniz

kopek-ve-yavrusuKöpek kısırlaştırılmadan önce bir kere doğum yapmalıdır: Doğumun sağlık açısından köpeğe hiçbir faydası yoktur. Kısırlaştırılmamış hayvanlar meme-rahim tümörü, rahim enfeksiyonları gibi hastalıkların oluşması açısından risk altındadır. İlk kızışmalarından önce kısırlaştırılan dişilerde meme tümörü oluşma ihtimali sıfıra yakındır.

Köpeklerin burnu sıcaksa ateşi vardır :Yüksek ateşi olan hayvanların burnu kuruyabilir ve sıcak olabilir ama bu her zaman böyle olmak zorunda değildir. Doğru ateş ancak termometreyle ölçülerek anlaşılabilir.

Melez köpekler saf ırklardan daha sağlıklıdır: Bu hep duyduğumuz bir söylemdir fakat bugüne kadar bunu ispatlayan hiçbir bilimsel veri yoktur.

Tüm köpekler başlarının okşanmasını sever: Bu birçok sevecen   köpek için geçerlidir; fakat agresyon gösteren saldırgan köpeklerin çoğu başlarına yönelen bir eli tehdit olarak algılarlar.

kuyruk-sallayan-kopekKuyruk sallayan köpek mutludur: Köpeklerin mutlu olduklarında kuyruk salladıkları herkes tarafından bilinen bir gerçektir; fakat köpekler sinirli olduklarında da kuyruk sallarlar. Davranış bilimciler, tecrübeli köpek sahipleri kuyrukların sallanma şeklinden, açısından bu kuyruk sallamanın ne anlama geldiğini ayırtedebilirler ama siz onlardan biri değilseniz tanımadığınız bir köpeğin size uzaktan kuyruk sallamasına çok güvenmeyin.

Yalnız erkek köpekler bacak kaldırıp işerler: Köpekler genellikle bacaklarını kaldırıp işerler; fakat aynı davranışı dominant dişi köpeklerin de yaptığını görebilirsiniz. Hatta bazı dominant dişi köpekler, aynı erkek köpekler gibi insanların bacaklarına tırmanıp, çiftleşme hareketi de yapabilirler.

Masamızdaki yemek artıkları köpekler için zararsızdır: Aksine içerdikleri yağ, baharat, salça, tuz vb. köpeklerin sindirim sistemlerine uygun değildir. Ayrıca insanların yediği birçok gıda köpekler için toksik olabilir (soğan, üzüm, ceviz, çikolata vb.

Sarımsak köpeği pirelerden korur: Bu tamamen yanlıştır. Ayrıca fazla miktarda sarımsak köpeklerde toksiktir.

Evde bakılan köpeklerin temel eğitime ihtiyacı yoktur: Temel eğitim her köpek için gereklidir. Eğitim sayesinde köpekler daha kolay sosyalleşir; sahipleri ve çevresindeki insanlarla daha iyi uyum içinde yaşarlar.

ot-yiyen-kopekKöpekler hastalandıklarında ot yerler: Bunu doğrulayan hiçbir bilimsel veri yoktur. Bazı köpekler sırf tadını sevdikleri için, bazı köpekler mideleri rahatsız olduğunda ot yerler.

Köpekler lezzetli yemekleri severler: Köpeklerin tat alma hücreleri çok azdır, yemekleri kuvvetli koku duyuları ile ayırt edebilirler.

Köpekler yaralarını yalayarak iyileştirirler: Köpekler yaralarını yalayarak iyileştirmez, temizlerler. Hatta yarayı aşırı yalamaları yaranın geç iyileşmesine bile sebep olabilir.

Köpekler hastalandıklarını bir şekilde sahiplerine anlatırlar: Bu her zaman doğru değildir. Aksine hasta köpek saklanma, uzaklaşma içgüdüsü gösterir.

Ev köpeklerinin kalp kurdu(heartworm) ilacına ihtiyacı yoktur: Kalp kurdu köpeklere sivrisinekler tarafından bulaştırılır. Sivrisinekler evlere kolaylıkla girebildikleri için ev köpeklerinin de bu parazite karşı ilaçlanması gereklidir.

Köpekler beslenme yetersizliğinden dolayı taş, toprak, dışkı yerler: Köpeklerin beslenme yetersizliğinden dolayı yememeleri gereken şeyleri yedikleri doğrudur; fakat son derece dengeli beslenen, hiçbir sağlık sorunu olmayan köpekler de taş, toprak, dışkı yiyebilirler. Bunun altında davranış sorunları (sıkılma, dikkat çekme vb.), alışkanlıklar yatabilir.