Trabzon Güvercini

Trabzon cinsi güvercinler, eşlerine veya diğer dişi güvercinlere karşı yaptıkları farklı kur hareketleriyle bilinirler. Bu güvercinler dişi kuşlara kur yaparken aniden dişi kuşun üzerine doğru uçuş hareketi yaparak kanatlarını çırparak çat çat çat sesi ile beraber 1 ila 3 metre arasında kuşun üzerine doğru daireler halinde dönerek çıkar ve tekrar dönerek dişi kuşun yanında iner. Bu hareketleri yaparken bazen farklı hareketlerde de bulunabilirler. Örneğin yalpa veya takla atması gibi hareketler. Yalpa hareketi, erkek kuş dişi kuşa kur yaparken yerinden kalkarak 1-3 metre arasında dairesel hareketler yaptığı sırada aniden ters dönüş hareketi yaparlar. İşte normal sağa veya sola dairesel yaptıkları hareketten sonra aniden ters istikamete dönerek yaptıkları hareket yalpa hareketidir. Birde Trabzon ırkı güvercinlerin takla atması özelliği vardır. Bunu da yine dişi kuşlara kur yapacağı zaman normal taklacı güvercinler gibi yapmaktadır. Tabi ki bu hareketleri her zaman kümes içinde, çatıda veya bahçede kuşlar yerdeyken yapmaktadır. Trabzon kuşlarını uçurduğunuz zaman böyle hareketler yapmazlar. Genellikle bu hareketleri erkek kuş dişi yumurtlayacağı zamanlarda, yumurtaya kovalarken yapmaktadır.

Trabzon Irkı Güvercinlerin Renk Çeşitleri

En çok beslenilen ve sevilen renkleri, gri kahverengi kemerli kuşlardır. Diğer renkler ise gri siyah kemerli(bu renklerde kuşun gagası karadır ve kayapa ismini alır), koyu kahverengi gri kemerli, arap(yani kara kuşlar), limon ve kara morlu renkleri mevcuttur.

Tabiki Trabzon cinsi güvercinlerin renkleri bunlarla sınırlı değildir. Farklı renkli Trabzon güvercinleriyle kırıldıkları için beyaz, siyah-beyaz, kahve-beyaz ve alaca renklileri pek tercih edilmeyen renklerdir. Ayrıca kemersiz kırmızı ve normal cami yozu rengi yada isli dumanlı rengi Trabzon kuşlarını da görebilirsiniz.

Trabzon Irkı Güvercinlerin Fiziksel Özellikleri

Yukarıda yazdığımız gibi birçok rengi mevcuttur. Nerdeyse bütün güvercin renklerinde bulunan renklerde kuşlardır. Kuyruklarının ortası ve göğüs taraflarında bulunan beyazlar(yıldız adıyla da bilinir) olabilmekte ve sevilmektedir. Trabzonların göz renkleri, sarı, beyaz veya az da olsa kırmızı ve siyah renklidir. Bu güvercinlerin gagaları orta uzunlukta olmalıdır. Gagalarının beyaz, sarı veya kahve rengi gibi renkleri vardır. Kara gagalı güvercinler fazla tercih edilmezler.

Trabzon cins güvercinlerinin kafalarında yanlarından bakıldığında taç gibi duran tepe(takka-kepez) vardır. Trabzonların paçaları yoktur. Vücut yapıları orta boylardadır. Kanat ve kuyruk uzunlukları standart boylardadır. En önemli özellikleri dişilerine kur yaparken 1-3 metre havada dairesel hareketleridir.