Cairn Terrier

Cairn Terrier, tilkivari bir ifadeye sahiptir. Bu sağlam yapılı küçük terrierin kürkü yumuşak bir alt kürk ile bol ve tüylü bir dış kürkten oluşur. Kızıl, kaplan desenli, siyahımsı, kum sarısı ve grinin çeşitli tonları olabilir. Beyaz dışında tüm renkler kabul edilir. Gelişme süresinde sürekli değiştiğinden yavruyken erişkin rengini tahmin etmek güçtür. Cairn Terrier kompakt bir vücuda sahiptir. Göğüs kemiğinden arka kısma kadar olan uzunluk yaklaşık 35 cm’dir. Güçlü kemik yapısıyla birlikte kısa bir köpektir. Kafası geniştir. Kaşları belirgin bir şekilde tüylü, burnu ise siyahtır. Güçlü ama çok iri olmayan çeneleri makas ısırışı ile kapanır. Gözleri koyu kestane rengi ve derindir. Kulakları küçük, sivri uçlu ve diktir. Kısa kuyruğu dik taşınır.

Karakteri

Cairn Terrier, canlı, sağlam yapılı ve hareketli bir köpektir. Sanki küçük bir bedende büyük bir köpek var gibidir. Dikkatli, sadık, mutlu, sevgi dolu ve haylazdır. Bağımsız, fakat arkadaş canlısıdır da. Dişiler diğer ırkların aksine daha bağımsızdırlar ve bazı üreticilere göre erkekler daha sıcak kanlıdır. Çok meraklı, cesur ve korkusuzdurlar. Kolay öğrenirler ve şirin numaralar yapmaya bayılırlar. Çocuklara karşı sabırlıdırlar ve onlarla oynamayı severler. Cairnler yeni evlerine de çabuk adapte olurlar. Aşırı duyarlı olmaları nedeniyle disiplinli ancak çok sert olmayan bir eğitim gereklidir. İlgi ve eğitim olmadan Cairnler eşyalara zarar verici ya da gürültücü olabilirler. Cairnler kemirgen avı için kazmaya alışık olduklarından bahçede başı boş bırakılmamalıdırlar. Bu ırk diğer küçük hayvanları kovalayabileceği için tasmasız dolaştırılmamalıdır. Ayrıca kendinden büyük köpeklere trajik sonuçlarına rağmen kafa tutacağından kontrol altında olmalıdır.

Yaşam Ortamı

Cairn Terrier yeterli egzersiz sağlanırsa apartmanda yaşayabilir. İçerde oldukça aktiftir ve bahçesiz bir evde de bakılabilir.

Egzersiz İhtiyacı

Küçük bir bahçede yapacağı koşular onu zinde tutacaktır ancak apartmanda yaşıyorsanız düzenli yürüyüşlere çıkmanız gerekir.

Bakımı

Telsi karışık tüylerin doğal güzelliğinin korunması için biraz çaba gerekir aksi halde pis ve keçeleşmiş bir görüntü alabilir. Haftada bir kaç kez taranmalıdır. Ayda bir yıkanmalı ve kuruturken fırçalanmaya devam edilmelidir. Küt uçlu bir makasla düzenli olarak gözler ve kulak çevresindeki tüyler kırpılmalıdır. Cairn’ler diğer ırklara göre çok daha az tüy dökerler.

Kökeni

1500’lerden beri bilinen bu köpek ilk defa 1909’da topluma tanıtıldı ve 1930’lardan sonra popüler oldu. Cairn, muhtemelen İskoç, West Highland Beyaz Terrieri, Skye Terrier ırklarının gelişimine katkıda bulunan İskoçya’nın gerçek terrieridir. Adını İskoç çiftlik ve mezarlıklarının sınırlarını işaretlemek için kullanılan taş yığınlarından alan Cairn Terrier’in işi bu taş yığınlarının içine saklanan kemirgenleri kaçırmak ya da yok etmekti. Yüzyıllar boyunca bu tür işler için kullanılmış olsa da Cairn Terrier bu gün temel olarak ev hayvanı olarak tanınmaktadır. Cairn’in yetenekleri arasında avcılık, iz sürme, bekçi köpekliği sayılabilir.