Dişi Köpeklerde Yalancı Gebelik

kopeklerde-yalanci-gebelik-03Doğal bir olgu olan yalancı gebelik kızgınlık dönemi sonrasında çiftleşme olsun veya olmasın gebe olmayan köpeklerde yavru özeni ve beslenmesine yönelik içgüdüsel davranışların hayvan gebe olmamasına rağmen şekillenmesidir.

Genel olarak prolaktin hormonuna bağlı bir sorundur. Tüm hayvanlarda görülebilir. Ancak sıklıkla köpeklerde nadirende kedilerde görülür.

Belirtileri ;

İştah ve kilo artışı, karnın büyümesi, memelerin gelişmesi ve süt salgılanması. Özellikle memelerin büyümesi ve süt salgılanması hayvanın kendi memelerini yalaması ve emmesi ile devamlılık gösterebilir.Bu durum hayvanı ve sahibini huzursuz eder. Gelişen memeler enfeksiyonlara karşı duyarlı olduğu gibi, süt salgılanması ev içinde barındırılan hayvanların çeşitli eşyalarda lekeler bırakmasına neden olabilir.

Yalancı gebe köpeklerde bazen, huzursuzluk, aktivitenin yavaşlaması, yuva hazırlamakla birlikte annelik davranışları, iştahsızlık, kusma gibi doğuma ilişkin belirtilerde görülebilir.

Oyuncaklara olan ilgisi normal zamanlara göre çok artmıştır ve oyuncaklarını devamlı sağa sola taşıma eğilimindedir. Çoğu zaman aynen normal doğumda olduğu gibi doğum hazırlıkları bile yapabilir. Bu dönemde yumurtalıklarda ve uterus dokusunda da hormonların etkisi ile değışimler olmaktadır.

Bazı durumlarda ovarium ve rahim ameliyatla alınmış olmasına rağmen yalancı gebelikler görülebilir. Bu tip bir olguda overlerden bir parça kaldığı düşünülebilir. Ancak, operasyondan sonra şekillenen yalancı gebeliklerde hayvanın operasyon sırasında hasta veya hastalığa yakın olmasına ve prolaktin salınımının devam etmesine bağlı olması daha doğrudur.

Tedavi ;

kopeklerde-yalanci-gebelik-05Sağaltım bir çok olguda gereksiz olup belirtiler bir süre sonra kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Ancak huysuzluk ve huzursuzluk hayvan sahibini aşırı rahatsız etmişse tedavi endike olur.

Yalancı gebelikte en büyük sorunlardan birisi memelerde süt birikimidir. Bu nedenle yapılacak ilk iş sütün geriletilmesine yönelik bir tedavi olmalıdır. Memelerde ki sütün sağılması meme bezlerini aktive edeceğinden bundan kaçınılmalıdır.

Ayrıca uygulanacak hormon tedavilerinin sakıncalarınıda göz önünde tutmalısınız. Bu konuda mutlaka veteriner hekiminizden yardım almalısınız.