Great Pyrenees

Büyük Pirene, Pirene Dağ Köpeği olarak da bilinir. Tam erişkinliğe ulaştığında güçlü ve iri bir hayvandır. Uzun ve sert dış kürkü ya düz ya da hafif dalgalıdır. İç kürk ise sık ve yumuşaktır. Suya dayanıklı kürkü sert iklimlerde dışarda yaşayabilmesine imkan tanır. Tamamen beyaz olmasının yanı sıra başında, sırt ve kuyruk sokumunda kahverengi sarı ya da gri lekeler olabilir. Siyah bir burnu, zeki ve anlamlı bir ifade ile kahverengi gözleri vardır. Büyük Pirene açık rengi dışında büyük bir kahverengi ayıya benzer. Vücudu dikdörtgen yani vücut uzunluğu omuz yüksekliğinden biraz daha uzun ve sırt çizgisi düzdür. Göğsü geniştir. Uca doğru sivrilen burun kısmını hafif kubbemsi kafatası tamamlar. Belirgin bir alın çıkıntısı yoktur. Orta büyüklükteki kulakları sarkıktır. Dudaklar sıkıdır. Dişler ya makas ısırışı ile ya da tam birbirinin üzerine gelecek şekilde kapanmalıdır. Büyük Pirene ön bacaklarında tek, arka bacaklarında çifte mahmuz taşır. Uzun ve tüylü kuyruğu sakinken ucu hafif yukarı kıvrık halde topuklara değecek şekilde aşağıda taşınır. Köpek heyecanlandığında sırtta çember olur.

Karakteri

Büyük Pirene ailesine sadık, insan ya da köpek yabancılara karşı mesafeli güçlü bir koruyucudur. Kışkırtılmadığında sakin; ama ciddidir. Sevdikleri ile oldukça kibar bir doğası vardır. Kendini feda edecek kadar ailesine bağlıdır. Bağımsız ve inatçı olduğundan kendinden emin olmayan bir sahibi kontrol altına almak isteyebilir. Büyük Pirene eğitiminde sabır şarttır. Erken yaşta bu büyük köpek çok iyi sosyalleştirilmelidir. Erkekler diğer hayvanlara karşı saldırgan olabilir. Büyük Pirene köpek haricinde diğer ev hayvanları ile arası iyidir ve genelde kedileri sever. 2 yaşından önce olgunlaşmaz. Bazıları tasmasız başıboş dolaşma eğiliminde olabilir. Biraz fazla havlama eğilimindedir ve sıcak havada salyalı olabilir.

Yaşam Ortamı

Bu köpek apartman hayatına uygun değildir. Bol alana gereksinim duyar; ancak aile hayatına da iyi adapte olur. Ev içinde oldukça hareketsizdir ve orta büyüklükteki bir bahçe yeterli olabilir. Pirene serin havayı tercih eder.

Egzersiz İhtiyacı

Pirene bol egzersize gereksinim duyar. Çok yoğun olmak zorunda değildir; ancak düzenli olmalıdır.

Bakımı

Düzenli fırçalama uzun ve sık kürkünü iyi durumda tutar. Tüy dökme mevsiminde ekstra bakım şarttır. Dış kürk düğümlenmez ama iç kürk bu mevsimde dikkatle taranarak düzenli tutulmalıdır. Sadece gerektiğinde yıkanmalıdır. Bu köpek yılda bir kez yoğun bir tüy dökümüne girer.

Kökeni

Pirene Dağ Köpeği Macar Kuvasz ve İtalyan Maremmano-Abruzzese’den türemiştir. Pirene, St. Bernard ve Newfoundland’in aristokrat akrabası olarak görülür. Fransa’da koyun ve şatoların korunmasında güçlü bir tarihe sahiptir. Irk çok daha önceleri Sibirya ya da Asya’da geliştirilse de MÖ 1800’lerde Avrupa’da Pirene Dağ Köpeğine çok benzeyen köpek kalıntıları bulunmuştur. Avrupa’ya yerleştikten sonra Pirene, Fransız aristokrasisi tarafından şato bekçisi olarak seçildiğinde Orta Çağ’a kadar dağlarda kullanılmaya devam edilmiştir. 17. yüzyılın sonlarına gelindiğinde Fransız asilzadeleri birer tane almak için yarışmaya başlamışlardır. Sık kürkü ve dikenli tasması ile silahlanmış olarak Pirene Dağ Köpeği koyun sürülerini kurt ve ayılara karşı savunmuştur. Dağlarda yaşamaya alışık olmasına rağmen bu çok yönlü köpek çığ altında kalanları kurtarmak, araba çekmek, sırt çantası taşıyıcısı ve aile ve mülk koruyucusu olarak kullanılmıştır. Geçmiş tarihlerde karakteri çok daha az uysal olsa da artık güvenilir bir aile köpeğidir. Büyük Pirene, Newfoundland’ın üretiminde kullanılan köpeklerden biridir. AKC ırkı 1933’de tanımıştır.