Hamster Hastalıkları

Hamster-02Alerji : Hamsterler taban malzemelerine (özellikle sedir ağacından yapılan talaşlar) , bazı yiyeceklere, sigara dumanına, parfüme, mobilya cilasına ve benzer şeylere karşı alerji olabilirler. Aynı zamanda bazı alerji türlerinin kalıtsal olarak nesilden nesile aktarıldığıda düşünülmektedir. Tarafınızca denememiş yeni bir şey verildikten sonra gittikce artan kaşınma, hapşırma, gözlerde sulanma, ayaklarda şişme, hırıltı, göz ya da kulak çevresinde beyaz bölgeler alerjiye işaret edebilir. Öncelikle kafese ya da yeme eklediğiniz her ne varsa çıkartın ve semtoplarda ki iyileşmeyi izleyin. Eğer birkaç gün içinde herhangi bir iyileşme görmezseniz bu bir enfeksiyonun sonucuna yorumlanabilir.

Aspergıllus Mantarı : Bu mantar, hamsterların dışkılarını bıraktığı bölümdeki taban malzemesinde büyür. Bir kere gelişmeye başladığında zamanla beyazdan siyaha dönecektir. Bu süreçte mantar sporlarını hava yoluyla hamsterın çevresine gönderip hamsterın sağlığına zarar verebilecektir. Bu oldukca tehlikelidir çünkü bu sporların hamster tarafından solunması ölüm riskini getirir.
Semptomları uyuşukluk, nefes alma zorluğu, idrarda kan, iltihaplı veya kızarık cilt ve kronik ishaldir. Diabetik veya sidik torbası enfeksiyonu görülmüş herhangi bir hamster bu mantara karşı özellikle daha fazla risk altındadır. Bu gibi durumda antibiyotik ve anti-mikotik tedaviler uygulanır. Aynı zamanda unutulmamalıdır ki mısır koçanından yapılmış taban malzemeleri, talaştan yapılmış taban malzemelerine göre bu mantarı oluşturmaya daha elverişlidir. Mantarın bir diğer büyüme şekli ise kafeste çürümeye bırakılmış meyve ve sebzelerdir. Mantar oluşumunu engellemeye giden yollardan biri bu mantarın büyümesine izin vermeden hamsterınızın idrarını yaptığı bölgeyi sürekli değiştirmek ve haftada ki bir kere kafesi tamamen temizleyip dezenfekte etmektir, bunun yanında eğer elimizde mevcutsa anti-mantar spreyleri de kullanılabilir. Her zaman yenilmemiş meyve ve sebzeler çürümeye yüz tutup mantar oluşumuna neden olmadan kafesten alınmalıdır. Temiz bir kafes ve düzenli kontrolle bakım yaptıktan sonra bu mantarın oluşması için bir neden yokyur. Bu yüzden temizliği ihmal etmeyin.

Böbrek Enfeksiyonu: İlk işaretlerinden biri aşırı tuvalet ihtiyacına neden olan yüksek dozda su tüketimidir. Arasıra idrarda kan görülebilir ve çiş yaparken acı çektiğini görebilirsiniz.

Kanserler ve Tümörler : Hamsterlerda içsel ya da dışsal kanserli tümörler gelişebilir. Dışsal tümörler genellikle bir bölgede sürekli genişler. Bunun yanında dahili tömürler cerrahi müdaheleye izin verecek kadar erken teşhis edilmeyebilir.
Semptomları kilo kaybı ve uyuşukluktur. Eğer dışsal bir tümör oluşmuşsa ve başa çıkamayacağı derecede büyümüşse hamsterlerdan anlayan bir veterinere götürüp aldırmalısınız. Bunun yanında bazen hamsterlar bu bölgeyi ısırarak kanatır, tükürüklerinde antibiyotik olduğu için kendi kendilerini de iyleştirebilirler.

Kafes Darlığı : Aşırı derecede küçük ve hamsterlar için gerekli egzersiz olanaklarını sunmayan kafeslerde görülür. Hamsterın arka tarafını sürükleyerek yarı sakat bir şekilde yürümesi buna işaret eder. Bunun daha geniş bir kafese transfer etmek etmek gerekir. Ayrıca D ve E Vitaminlerin yeterli seviyede içermeyen diet programlarıda buna neden olabilir bu yüzden vitamin takvsiyesi yapınız.

Yamyamlık : Gerçekte bir hastalık değildir. Birden fazla hamsterın aynı kafeste tutulması sonucu istemeyen bir kavganın sonucunda ya da yeni doğum yapmış annelerde görülür. Sıklıkla yeni annelerin yavru yemesi yavrularını emzirmek için üretmesi gereken sütü karşılayamacak seviyede besin yetersizliğidir. Böyle bir durumda en zayıf olan yavruyu seçip yer, böylelikle yuvayı dengede tutacak besini sağlamış olur. Çözüm bol bol besin vermek özellikle protein zengini gıdaları (haşlanmış yumurta) eksik etmemektir.

Yavrular büyüdükce tüm aileye yetecek kadar yiyeceğe sahip olamadığını hissederse onların açlıktan ölmesini seyretmek yerine öldürüp yemeyi de tercih edebilir. Bir diğer neden ise annenin kendisini ve yuvasını tehlikede hissetmesidir. Bazen yaralanmış ve hasta yavrular da anne tarafından yenilebilir.

Bir diğer senaryoysa iki yetişkin arasında istenmeyen kavga sonucu birinin ölmesidir. Biri öldüğünde hayatta kalan hamster kavga boyunca sarf enerjiyi geri kazanmak için ölen arkadaşını yiyecektir. Çözüm açıkca görülüyor, ikiden fazla yetişkin syrian hamsterı aynı kafeste tutmayın, bunun yanında birlikte büyümemiş ve farklı kafeslerden alınıp bir kafese konulmuş dwarf hamsterlarında kavgaya eğilimli olacağını unutmayın. Bazı raporların aksine hamsterları etle beslemek onları yamyamlığa teşvik etmez.

Katarakt : İnsanlarda olduğu gibi yaşlı hamsterlarda da göz üzerinde beyaz filme benzeyen kataraktlar görülebilir. Kataraktlar kalıtsa bir problemdir bu yüzden katarakta yakalanan hamsterlar çiftleştirilip çoğaltılmamalıdır. Çünkü aynı hastalık yavrularda da meydana geleceği için hastalıklı genleri çoğalmasına neden olacaktır. Bilinen her hangi bir tedavi yöntemi olmasa da hamsterlar görme konusunda pek iyi değildir. Çoğu zaman küçük bir kafeste ihtiyaç duymadan yaşayabilir. Böyle bir durumda kafeste ki eşyaların yerleri her zaman sabit tutulmalıdır.

SamsungSoğuk Algınlığı ve Grip :Bu viral enfeksiyonlar insanlardan hamsterlara geçebilir. Soğukalgınlığı hamsterları hızlıca zaatüreye dönüştürüp ölümüne neden olabilir. Semptomları hapşırma, nemli burun ve bazen gözlerde sululukla birlikte yüsek ateştir ki bu uyuşlukla açığa çıkar. Veteriner tarafından verilmiş yan etkiye neden olmayan antibiyotikler tedavide kullanılır. Erişemeyeceği kadar uzakta ve fakat soluyacağı kadar yakında tutulan Vicks nefes almasına yardımcı olacak ve tıkanıklığı azaltacaktır. Bunun yanında böyle bir sorunla karşılaşıldığında onu sıcak tutmanızda fayda var.

Kabızlık : Normalde tüy gibi yumuşak taban malzemesi ve yetersiz su içimi sonucu bağırsaklarda tıkanıklık meydana gelir. Yetersiz beslenme, yetersiz egzersiz, hamilelik veya yavaş gerçekleşen doğum diğer nedenler olarak sayılabilir. Nadir durumlarda Hymenolepis Tenyalarının bağırsağa bulaşması da neden olabilir. Semptomları karın ve anüste görülen şişliktir.

Demodıcosıs : Bu haslatalık Demodex criceti ve D. aurati denilen iki ayrı mayt türüyle ilişkilendirir. Bu maytlar genellikle saç dökülmesine neden olabilir. Erkekler bu hastalığa yakalanmaya dişilere göre daha elverişlidir. Kafesin sürekli temiz tutulması ve dengeli beslenme tavsiye edilir.

Diş çürükleri : Çeşitli tatlı yiyeceklerin verilmesiyle bilirlikte görülen bir durumdur. Yüksek karbonhidrat içeren bir diet program ve asit aynı zamanda diş köküne kadar ilerleyip apseye neden olan diş çürüklerine neden olabilir.
Semptomları tükürük salgılanması, yüzeysel şişkinlik ve kusma olarak görülebilir. Çürük diş tecrübeli bir veteriner tarafından çekilmelidir.
Diabetik : Tüm türleri etkileyebilmesine rağmen normalde Campbell’s Dwarf Hamsterlara özgün bir hastalıktır. Genellikle 7. ve 9. ay arasında kirli bir kafes ve stresle kendini gösterir.

Semptomları aşırı su tüketimi, titreme ve vucut ısısında düşüştür. Bazı vakalar komayla sonuçlanabilir. Diabetik için herhangi bir tedavi yolu yoktur ancak bazı önlemler yaşam kalites ve ömrü arttırılabilir, şekersiz pedialyte suyuna karıştırılabilir. Eğer diabetikten şüpheleniyorsanız hazır hamster yemlerinde ki mısır tanelerini ayıklamayı ve havuçtan uzak tutmayı unutmayın.

İshal : çoğunlukla gereğinden fazla taze sebze ve meyve tüketimi sonucu ve diet programında ki ani değişim ya da strese dayalı olarak ortaya çıkar. Temizlenmemiş suluğun içinde oluşan yosunların da ishale neden olduğu söylenmektedir.

Semptomları anüs bölgesinde oluşan nem ve dışkı renginden ki açılmadır. Taze sebze ve meyveleri çıkarıp kuru gıdalar ve suyla besleyiniz.

İshale Neden Olan Antibiyotikler : Pensiline benzer etkiye sahip antibiyotikler hamsterlarda ishale neden olablir.

Güç doğum (dystocia) : Dişilerin karnındaki yavruyu doğuramamasıdır. Genel sebepleri dişinin obez olması, deformasyona uğraması ya da ekstrem boyutta ki yavrulardır. İlk belirtiler uyuşukluk ve vajinal kanamadır. Dişiyi ve yavruları kurtarmak için sezaryan gerekebilir.

Pire : Kediler ve köpekler hamsterlara pire bulaştırabilir ki bunun ilk delili sürekli kaşıntıdır. Hamster ve kafesi pyrethrin pudrası ya da spreyiyle temizlenmelidir.

Glaukoma : Campbell’s Dwarf Hamsterlarda diğer türlere nazaran daha sıklıkla görülür. Kalıtsal olduğu düşünüldüğü için bu hastalığa yakalanan hamsterlar çiflteştirmek için kullanılmamalıdır. Gözde ki basıncın artmasına neden olan göz küresinin büyümesiyle fark edilir.

Tüy dökümü : Yaşlı hamsterlarda böbrek işlevsizliğinin sonucu olarak görülebilir. Tüy dökümü aynı zamanda çark merkesine sürtünmeyle, suluktan damlayan su ve yanlış taban malzemesi sonucu oluşabilir. Aynı zamanda düşük proteinli diet programıda neden olarak gösterilebilir. Genellikler hamsterların dietlerinde %16′ın altında protein bulunduğunda meydana gelebilir. Bir diğer diet problemlemi ise mısır ve tahılların fazlaca verilmesidir. Çoğunlukla bu sorun taze sebze ve meyvelerin diete eklenmesi ve ya tahıllara haşlanmış pirinç katılmasıyla giderilebilir.

Tüy dökümüne karşı uygulanan genel iki yol vardır:

* 1 veya 2 damla balık yağının yemine damlatılması
*Böbreğe zarar verdiği için sarmısak içermeyen maya tabletlerinin 3-4 gün boyunca sürekli ve daha sonra haftada 1 olarak yeminin üzerine ilave edilmesidir.

Sıcak Çarpması : Bazen uykucu hastalığı da denir. Aşırı sıcaklarda hamsterlar kendilerini soğutamayıp derin uykuya yatabilirler. Katı ve cansız görünen hamster titreyebilir veya başını yan yana oynatabilirken tüyde nem ve matlık görülebilir. Su sıçratılıp serin bir yere alınmalı ve geri döndükten sonra su içirilmelidir. Ortalama 10 dakika içinde normale dönmesi gerekir.

Hamster-03Kış Uykusu : Bir hastalık olmasada gerçekleştiğine sıklıkla hastalık zannedilir. Basınç düşmesine ve solunum yavaşlamasına neden olan ani ısı değişimlerinde syrianlar uykuya daha eğilimlidir. Yakından inceliğinde bıyıkların hareket ettiği fark edilebilir. Hamsterı daha ılık bir odaya alın yada yeniden canlanana kadar tutun. Eğer uyanamazsa açlıktan veya susuzluktan ölebilir. Bazen uykudan tamamen uyanmadan önce sallanabilir. Hamsterları oda sıcaklığında tutmaya özen gösterin aynı zamanda soğuk zamanlarda talaşı fazlaca vermeniz ısınması için gereklidir.

Kısırlık : Dişilerde ve erkeklerde kısırlığa katkıyı ilk olarak obezite verir. Çoğunlukla her ikiside normal ağırlığına tekrar düştüğünde üreyebilir. Günlük besinlerinden şekerli gıdaları ayırın ve bir parça havuç vermeyi deneyin. Bazen genç ve tecrbesiz diş çiftleşemeyebilir. En iyi sonuçlar için dişiyi daha yaşlı ve tecrübeli erkeklerle çiftleştirin. Sıklıkla çiftleştirilen erkeklerde kısırlık oluşabilir. Erkeklerle üremeyi dengelemek için haftada sadece bir kere çiftleştrilmeli ve ayda en az 1 hafta çiftleştirilmemelidir.Soğuk havalarda erkeklerin spermlerindeki kaliteyi düşürebilir.

Hastalık hakkında Veteriner hekiminize danışmalısınız.Bir hastalıktan şüphelendiğiniz zaman harekete çabuk geçmeniz hamsterınızın hayatını kurtarabilir.