Kedilerde İstenmeyen Gebelik

İstenmeyen gebelikler oldukça sık görülen bir durumdur. Kızgınlık döneminde kediler kaçmaya çok meyillidirler ve engel olmak genellikle zordur. Elbetteki kedinizin kontrolünüz dışında çiftleşmesi bir takım problemler yaratabilir. Bu problemlerin başında farklı ırklarla çiftleşme ve doğacak yavruları sahiplendirme güçlüğü gelir.

Böyle bir durumla karşılaşmamak için alınabilecek en iyi önlem kedinizin çiftleşme döneminde çok dikkatli olmak ve onun kaçmasını engellemektir.

hamile-kedi-02

İstenmeyen gebeliği önlemenin yöntemlerini sıralayacak olursak;

  • Öestrus döneminin hormon kullanılarak bastırılması
  • Kısırlaştırma
  • İstenmeyen çiftleşme gerçekleşti ise hormon kullanılarak yavru oluşumunun önüne geçilmesi

Kedinizin çiftleştiğini gördüğünüzde eğer onun hamile kalmasını önlemek istiyorsanız vakit geçirmeden veteriner hekiminize baş vurmalısınız. Üç gün ara ile yapılacak hormon uygulaması ile bu sorun büyük ölçüde çözümlenebilir. Ancak bu konu da dikkat etmeniz gereken önemli unsur zamandır. Çiftleşmeden sonraki 3 gün içinde yapılan uygulamalarda başarı şansı yüksektir. Hormon uygulamalarında amaç döllenmiş yumurtanın uterus’a yerleşmesini yani implantasyon denilen bağlanmayı önlemektir.

İstenmeyen gebeliklerde uygulanabilecek diğer bir yöntem ise operatif olarak yavrunun alınmasıdır. Operasyon ile sadece yavru alınabileceği gibi tüm uterus ve yumurtalıklar alınarak bir kez daha kedinizin istenmeyen bir gebelik yaşamasını tamamen önlemiş olabilirsiniz. Bu yöntem hekimler tarafından daha çok önerilir.

Uzun süreli hormon tedavisi ile oestrusun ertelenmesi veya bastırılması bir takım problemlere sebep olabilmektedir. Bu sebepler arasında en sık görüleni rahim iltihaplarıdır.