Köpeklerde Pisi Pisi Otu Sorunları

Latince adı Hordeum Murinum olan pisi pisi otları özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında köpeklerimiz için büyük tehlike oluştururlar. Yabani çimlerin ,yeşilliklerin arasında yetişen, başağa benzeyen yabani bir ottur. Uzantılarında bulunan kancalar (çengeller) sayesinde kolaylıkla köpeğin tüylerine yapışırlar. Vücut hareket ettikçe, pisi pis otu da yapısı gereği tek yönlü ( daima ileriye doğru) hareket eder.(Bir çoğumuz çocukluğumuzda bu bitkiyi ellerimizin arasında kaydırma oyunu oynamışızdır) Pisi pisi otu köpeklerin bir çok organına zarar verebilir. Bunlar:

pisi-pisi-otu-03

Burun—Köpekler otların arasına girip, etrafı koklamayı severler. Bu esnada pisi pisi otu köpeğin burun deliklerinden içeri girer,farenkse açılan kıvrımlı kısma ilerler ve orada saplanıp kalır. Burun mukozasında irkilti yaratmasından dolayı köpek şiddetle hapşırmaya başlar. Hapşırmaları burun kanaması takip eder. Pegingeese, Boxer, Bulldog gibi basık burunlu köpeklerin burunlarına anatomilerinden dolayı; daha kolay pisi pisi otu kaçar. Otluk bir bölgede gezdikten sonra köpeğiniz aniden hapşırmaya, patileri ile burnunu kaşımaya başlarsa vakit kaybetmeden veterinerinize gidin.

Kulak— Köpeğinizin kulağına yapışan pisi pisi otu köpeğinizin başının hareketiyle kulaktan içeri girer. Geç kalınmış vakalarda kulak enfeksiyonlarına sebep olur. Kulağın içinden kokulu irinli bir sıvı gelir. Köpeğiniz ağrıyan kulağını elletmek istemez. Pisi pisi otundan dolayı kulak zarı yırtılan köpekler vardır. Cocker, Cavalier King Charles, Setter gibi uzun kulaklı hayvanlarda daha sık görülür. Gezintiden döndüğünüzde köpeğiniz kulağını kaşımaya çalışıyor, kafasını yan tutuyor ve sallıyorsa pisi pisi otundan şüphelenmelisiniz.

pisi-pisi-otu-04

Parmak Araları—Pisi pisi otları köpeğinizin patilerine tutunur ve parmak aralarından girerek ileriye doğru ilerler. Labrador, Alman kurt köpeği gibi büyük ırklar ve tüylü köpekler daha büyük risk altındadır. Gezintiden döndüğünüzde köpeğiniz parmak aralarını yalıyor,ağzıyla ısırarak kaşıyorsa pisi pisi otu girmiş olabilir. Dikkatlice baktığınızda parmak aralarında otu göremiyorsanız fakat bir şişlik ve kızarıklık mevcutsa, bölgeyi kurcalamadan veterinerinize gidin.Parmak arasından giren ot bacağın içerisinde ilerler,kapanmayan fistüller oluşturur.

Göz—pisi pisi otları bazen de gözden içeri girerek, gözde kızarıklık, kanlanma ve akıntıya sebep olurlar. Köpeğiniz patisiyle gözünü kaşımaya çalışır. Gözünü rahat açıp kapatamaz. Geç kalırsanız köpeğiniz gözünü kaybedebilir.

Ağız, dil ve boğaz—Gezintiden geldiğinizde köpeğiniz aşırı salya salgılıyorsa, kusmaya çalışıyorsa,sert ve şiddetli öksürüyorsa, durmadan su içiyorsa pisi pisi otu ihtimalini düşünmelisiniz.

pisi-pisi-otu-05Anüs ve Genital Organlar—Bu organlara giren pisi pisi otunu gözle görmeniz hemen hemen imkansızdır. Otluk bir alandan geldiğinizde köpeğiniz anüs bölgesini veya genital organlarını ısrarla yalıyorsa pisi pisi otundan şüphelenmelisiz. Köpeğinizin herhangi bir organına pisi pisi otu girdiğinde hiç oyalanmadan veterinerinize gidin. Cımbız, pens gibi aletlerle kendiniz çekip çıkarmaya çalışmayın .Pisi pisi otları yapıları gereği geri hareket etmezler ve hızlı,dikkatsiz çekilirlerse koparlar. Böyle bir durumda içeride kalan parça ilerlemeye devam eder ve çıkartılması daha zorlaşmış olur. Vakit kaybetmemek çok önemlidir çünkü pisi pisi otları vücudun içinde çok hızlı ilerler. Siz tedbir olarak köpeğinizi pisi pisi otunun çok olduğu yerlerde gezdirmeyin. Özellikle mayıs-eylül arası dönemde gezmeden eve geldiğinizde köpeğinizin tüylerini, pati aralarını, kulaklarını kontrol edin. Bulunduğunuz bölgede pisi pisi otu çok yaygınsa köpeğinizi tıraş ettirin.