Minik Dostlarınızla Seyahat

Küçük dostlarımızla birlikte seyahat ederken planlama ve hazırlık çok önemlidir. Seyahat başlamadan ve seyahat sırasında göz önünde bulundurmamız gereken pek çok nokta vardır. Bazı hayvanlar, bazı insanlar gibi yabancı ortamlarda rahatsız olurlar. Araba tutması yaşayan bir hayvan, tatilinizi işkence haline getirebilir. Hasta ya da sakat bazı kedi veya köpekler uzun yolculukların zorluklarına katlanamayabilir. Bu gibi durumlarda lütfen veteriner hekiminizle birlikte, siz yokken küçük dostunuza sahip çıkabilecek güvenilir biri veya pansiyon gibi seçenekleri değerlendiriniz.

kopeginizle-seyahat

Gideceğiniz otel, motel, park veya kamp alanlarında küçük dostumuzun memnuniyetle karşılanıp karşılanmadığını önceden araştırmalısınız. Konaklayacağınız tesislerde evcil hayvan kabul edilip edilmediğini eğer edilmiyorsa pansiyon hizmeti verilip verilmediğini mutlaka öğrenmelisiniz. Yanınızda küçük dostumuzun rahat edebileceği şekilde hazırlanmış portatif bir kafes, en sevdiği yiyecek ve oyuncaklarından birkaçını bulundurursanız yolculuk boyunca çok daha rahat hareket edebilirsiniz.

Hangi şekilde yolculuk ederseniz edin, yolculuğunuzu daha rahat ve güvenli hale getirebilecek püf noktaları etkili olacaktır. Küçük dostumuzun üzerinde adını, adresini ve sizin iletişim bilgilerinizi barındıran bir etiket veya mikroçip mutlaka bulundurmalıyız. Tüm aşılarının, özellikle kuduz aşısının yapılmış olduğundan emin olmalıyız. Yanımızda tıbbi geçmişini ve aşılarını gösteren veteriner hekim imzalı resmi bir belge bulundurmalıyız.

Hava Yolu ile Yolculuk Ediyorsanız…

Hayvan severleri en çok düşündüren, minik dostlarımız için en sıkıntılı ulaşım yolu hava yoludur. Seyahatlerimizde hava yolu kullanırken dikkat etmemiz gereken birçok hassas nokta vardır.  İlk önce yapmamız gereken, biletimizi almadan önce kullanacağımız hava yolunun evcil hayvanlarla ilgili düzenlemelerini dikkatle incelemeliyiz. Mutlaka hava yoluyla irtibata geçerek evcil hayvan rezervasyonumuzun geçerliliğinden emin olmalıyız. Mümkünse rezervasyonumuzu aktarmasız ve hafta ortası olarak belirlemeliyiz. Sıcak yaz günlerinde sabah erken veya akşam uçuşlarını tercih etmeliyiz. Soğuk aylarda ise havanın en sıcak olduğu gün ortası saatlerini tercih etmeliyiz. Hava alanına mümkün olduğunca erken giderek minik dostumuza egzersiz yaptırmalıyız ve kafesine kendimiz yerleştirerek güvenliğinden emin olmalıyız.

Yolculuk kafesinin sahip olması gereken özellikler;

  • Minik dostumuzun ayağa kalkmasına, kendi etrafında dönmesine ve uzanarak yatmasına elverişli olacak kadar büyük olmalıdır.
  • Darbelere karşı dayanıklı olmasına ve herhangi bir sarsıntıda minik dostumuza zarar verebilecek şekilde iç kısmında bir çıkıntı olmamasına dikkat etmeliyiz.
  • Kafesin taban kısmını sıvı emici ve yumuşak materyallerle doldurmalıyız.
  • Kafesi yolculuktan hemen önce değil, minik dostumuzun alışmasına ve kendini rahat hissetmesine imkan verecek şekilde belli bir zaman önce almalıyız.
  • Kafes üzerinde, sizin iletişim bilgileriniz, ‘’canlı hayvan’’ uyarı yazısı ve kafesin düzgün yerleştirilme pozisyonunu gösteren belirteçler olmasına dikkat etmeliyiz.
  • Kafes karşılıklı konumlardan havalandırma deliklerine sahip olarak hava dolaşımını kolaylaştırmasına özen göstermeliyiz.

Çoğu hayvan için yakın zamanda beslenmemiş olması uçak yolculuğu için tavsiye edilir. Egzotik türler için lütfen veteriner hekiminize danışınız.

kediyle-seyahat

Kara Yolu ile Yolculuk Ediyorsanız…

Eğer küçük dostunuz daha evvelden kara yolu ile yolculuk kavramına alışmadıysa öncelikle kısa süreli alıştırma yolculukları ile başlamanız tavsiye edilir. Unutmayın bu onun için yeni bir deneyim ve bir miktarda korkutucudur sonuç olarak araçların motor sesleri kornalar uzun süre rahat hareket edemeyeceği bir ortam. Bu durumu hafifletmenin bir başka yöntemi ise günlük rutinlerinizden kopmamanız örnek olarak mama saati veya O’na hitap şekliniz gibi. Yolculuk esnasında O’nun için yapabileceğiniz bir başka önemli iyilik ise ortalama iki saatte bir kısa bir mola vererek bir kaç dakikalık egzersiz yürüyüşleri olur, unutmayın evinizde iken özgürce dolaşabiliyordu ama yolculuk esnasında alışkın olduğu ortamdan çok daha dar bir kafeste olacaktır.

Kafese sığmayacak kadar büyük olan dostlarımız için önemli olan bir nokta ise kesinlikle kafalarının kesinlikle camdan dışarı çıkmaması, evet bu onlar için bir zevktir ama unutmayın uçuşan böcekler, toz ve toprak gözlerine, ağızlarına, burunlarına veya kulaklarına girerek yaralanmalarına yada enfeksyon kapmalarına sebep olabilir.

Eğer dostunuzu park halindeki bir araçta bırakmak zorunda kalırsanız kapıların kilitli, aracın gölgelik bir alanda ve camların içeriye hava akımı sağlayacak kadar açık olması gerektiğini unutmayın tabi camlar dostunuzun dışarıya çıkabileceği yada kafasını sıkıştırabileceği kadar açık olmamalıdır. Bir başka önemli nokta ise aracın aşırı sıcak, nemli veya aşırı soğuk hava koşullarına dostunuzu maruz bırakmamak.

Kaynak: Vetline Hayvan Hastanesi