Kedilerde gebelik ortalama 58-62 gün, köpeklerde 62-67 gündür. İlk ultrason görüntüsü 23. günde alınmaktadır. Yaklaşık 1 ay sonra karın belirginleşmeye doğuma 20 gün kala da memeler belirginleşmeye başlar. Doğum yaklaştıkça saklanacak yer aramaya başlarlar. Dolap içleri, yatak altları gibi yerlere saklanırlar. Doğum öncesi kedi veya köpeğinize içinde yatabileceği, saklanabileceği bir yer hazırlayabilirsiniz.
Doğumun olacağı gün genellikle hemen hepsi yemeği keser ve saklanır. Öncelikle yeşil olarak başlayan bir akıntı şekillenir ama hemen temizlendiklerinden bunu fark etmeyebilirsiniz. Akıntılar şiddetlendikten sonra kontraksiyonlar başlar. Bu akıntılardan sonra doğum en geç 6 sonra başlamalıdır.
Yavruların doğumu arasındaki süre değişebilir ama yine de bu süre de 3-4 saati geçmemelidir. Yavru zarlara sarılı olarak gelir, göbek bağıyla da plasentaya bağlıdır. Anne doğurur, doğurmaz bu zarları ayırır, göbek bağını plasentayı yiyerek keser. Kötü bir görüntü olsa da plasentayı yemesi önemlidir. İlk doğumunu yapan kedi ve köpeklerde bazı acemilikler yaşanabilir. Yavruyu zarlardan ayırmaz, göbek bağını kesmezse ona yardımcı olun, yavrunun nefes alması gerekmektedir. Sonra her bir yavruyu yalayarak temizler ve kurutur. Bu aynı zamanda minik yavrunun düzgün nefes alması için bir masaj niteliğindedir. Yavruyu memesine yönlendirir. Yeni doğan yavrular hemen meme emmeye başlarlar.
Eğer 6 saat geçmesine rağmen doğum başlamamışsa polikliniğimize çağırıyoruz. Daha öncesinde annenin güvenli ortamını bırakıp, korkmasını ve doğumu kesmesini istemeyiz. Öncelikle doğum kontraksiyonlarını başlatmak, normal doğum olması amacıyla suni sancı dediğimiz preparatlar kullanılır. Buna rağmen doğum başlamaz veya ultrason görüntüsü ile bir anormallik saptanırsa anne sezaryen operasyonuna alınır. Sezaryenle doğan bebekler, temizlenir, kurutulur ve ilk beslenmeleri yapıldıktan sonra anne uyanana kadar küvöze alınır. Anne uyandıktan sonra bebeklerinin yanına konur.