Savannah

Gövdesi de uzun,ince yapılı ve esnek olan Savannah’ların kemik yapısı oldukça iyi gelişmiştir ve kaslı bir yapıya sahiptir. Boyun oldukça uzun göğüs geniştir. Gövdeye oranla küçük kalan baş, önden bakıldığında üçgen şekilinde, öne doğru uzun ve yuvarlak yapılıdır. Burun, gözlerin altında köprü gibidir. Ağız konveks bir şekilde kavislidir. Çene yapısı güçlüdür ve burun ile birlikte yüze vahşi bir görünüm kazandırır. Gözler orta büyüklükte oval ve badem şeklindedir. Göz renkleri zengin yeşil, sarı, altın, veya karamel kahve gibi tüm canlı renklerde olabilir. Ayrıca gözün iç açısında göz yaşı şeklinde bir lekenin olması karakteristiktir. Kulaklar baş yapısına göre oldukça uzun, geniş ve kase şeklindedir. Uç kısımları yuvarlak ve kısa tüyler vardır. Her zaman başın üstünde, birbirine yakın dik ve simetrik duran kulaklar dış olaylara ilgili olarak hareket eder. Bacaklar uzun, ince fakat güçlüdür. Patiler yuvarlak küçük yapıda, tırnaklar ise uzundur. Kuyruk diğer kedilere oranla daha kısa ve tüylüdür.Dikkat kesildiklerinde kuyruk dikleşir, birşey istediklerinde ise hafif kıvrımlıdır.

 

Karakteri

Savannahlar, zeki, oldukça oyuncu, hareketli ve sosyal kedilerdir. Yumuşak, sıcakkanlı ve nazik bir mizaçları vardır. Yoğun bir sevgi, ilgi, okşanmak ve öpücüklerden çok hoşlanır. Oldukça uyumlu olan savanahlar kolaylıkla ev yaşamına alışabileceği gibi tasma ile gezmeye de alıştırılabilir. Sahibiyle, evdeki diğer petlerle ve çocuklarla iyi geçinen ve iletişim kurabilen savannahların en büyük özelliği suyu sevmeleridir. Su dolu bir küvette oynamayı klasik kedi oyuncaklarına tercih eder.

Renkleri

Noktalı, tekir ve tek renkte olabilen Savannahların desenlerine göre farklı renkleri olabilir.

Noktalı olanları, gri, fildişi, krem, ten rengi, açık turuncu, açık kahverengi gibi gövde rengi üzerine keskin koyu renkte noktalıdır. Başın üstünde iki kulak arasında, omuz ve boyunda koyu renkte çizgiler yayılmıştır. Bu noktalar bacaklarda yuvarlak veya köşeli, kuyrukta ise bant şeklindedir.Genellikle geniş ve tam yuvarlak noktalılar tercih edilir.

Tekir olanlar, gri, koyu turuncu, kızıl veya kahve gibi alt renklerinin üstünde siyah veya koyu renkli dalgalar ve çizgiler barındırır. Çene, karın, göz çevresi, ayakların iç kısmı ve bıyık kısımlarında beyaz, fildişi, krem gibi açık renkler bulunabilir. Genellikle zincirli koyu çizgililer tercih edilir.

Tek renkli Savannahlar genellikle düz, parlak siyah renklidir. Ayrıca koyu tüy renginin üstünde koyu renkte çizgileri bulunan türleride olabilir. Ancak bu çizgilerin formatı tekir olanlara uygun olduğunda kabul edilir.

Tüy Bakımı

Tüyleri uzun değildir. Kısa ve orta arası, sık ve parlaktır. Günlük yapılan fırçalamalar yeterlidir.

Kökeni

Savannah ismi, ırkın kaynağını oluşturan Serval kedisinin anavatanı Afrika’nın savanlarından gelmektedir. Serval kedisi Afrika yerlileri tarafından binlerce yıldır yetiştirilmekte olan fakat sıradan ev hayatına uygun olmayan vahşi bir kedidir. Savannah ise Serval’in pek çok güzelliğini taşımakla birlikte, evde beslenmeye daha uygun ılımlı bir karaktere sahiptir. Savannah kedisi, Afrika Serval kedisinin melezlenmesi sonucu elde edilmiş genç bir ırktır. 1980’lerin başında kedi yetiştiricisi Judie Frank bir Serval erkeği ile dişi bir Siyamı başarılı bir şekilde çiftleştirmiştir. Zamanla Serval kedisinin vahşi güzelliği, çarpıcı ve farklı vücut yapısıyla evcil kedilerin uyumlu karakterlerinin birleşimi olan Savannah kedisi kendine has bir özellik kazanmış ve Eylül 2000’de TICA (The International Cat Association) tarafından onaylanarak yeni bir ırk kategorisine kabul edilmiştir. SIMBA (Savannah Uluslararası Üye ve Yetiştiriciler Birliği) sayesinde TICA, Savannah ırkına Mayıs 2000’de kedi showlarında yarışma izni vermiştir. Halen gelişim aşamasında olan Savannah kedilerinin ilk 4 kuşak erkekleri steril olduğundan çapraz yetiştirmeler sürmektedir. Uzun, esnek vücut yapısı, vahşi kedileri andıran zarif hareketleri, çarpıcı kürkleri ve yumuşak karakteri ile kısa sürede popülarite kazanan Savannahlar hala nadir bulunan bir ırk olma özelliğini korumaktadır.