Sıcak Havalarda Pet Sahiplerinin Dikkat Etmesi Gereken Konular

kopeklerde-pire-02Sıcak havaların başlamasıyla birlikte sık yaşanılan ve petiniz için önem taşıyan problemlerin ilk sıralarında yer alan paraziter problemler ve ısı çarpmaları zaman zaman ciddi sonuçlar yaratabilir.

Sıcak ve nemli havalarda kolayca çoğalan ve tüm yaşamını kan emerek sürdüren pirelerin neden olduğu en önemli hastalıklardan biri olan pire alerjisinin (FAD- Flea Allergic Diseases) en sık görüldüğü dönem bahar ve yaz aylarıdır. Şekillenmesinde en önemli faktör pirenin kan emme işlemi sırasında akıttığı salya ve pire yoğunluğunun fazla olmasıdır.

Sıcak havaların başlamasıyla birlikte yoğunlaşan pire invazyonlarının neden olduğu önemli diğer bir sorunda anemidir. Pire anemisi olarak tanımlanan hastalığın birincil nedeni yoğun pire saldırısıdır. Tüm yaşamlarını kan emerek geçiren pirelerin fazla sayıda olması özellikle yetersiz beslenen, başka bir hastalığa bağlı olarak güçsüz kalan veya nekahat dönemindeki petlerde ve yaşlı kedi ve köpeklerde ciddi boyutlarda sorunlara hatta anemiye bağlı ölümlere dahi neden olabilir.

Pire ve keneler tarafından taşınan ve ciddi problemlere neden olan kan parazitleri, petlerin yaşamını tehdit eden önemli bir sorundur. Pirelerin kan emme sırasındaki salgılarıyla kolaylıkla taşınabilen bu parazitler enfeksiyöz aneminin oluşmasında birincil derecede etkendir. Paraziter nedenlere bağlı olarak şekillenen enfeksiyöz anemi özellikle kedilerde (Feline Enfeksiyöz Anemisi) ciddi sonuçlara neden olmaktadır.

Ayrıca, petlerin sağlığı yanında insan sağlığını da tehdit eden bir çok zoonoz hastalığın oluşması veya taşınması yine pire ve keneler aracılığıyla olmaktadır.

Köpeklerde yaygın olarak görülen Diphylidium caninum parazitinin ara konakçısı pirelerdir ve yayılmasında etkin bir rol oynarlar. Bu parazitin yumurtaları, pire larvaları tarafından alındıktan sonra pirenin pupa ve erişkin halinde gelişir. Enfekte pirenin köpekler tarafından oral yolla alınması ile parazit köpeğe taşınmış olur ve köpeklerin ince bağırsağında aktifleşir. Bu bir siklus olarak devam eder. Pireler ile gerekli mücadele yapılmadığı taktirde bu parazit artan bir hızda yayılmaya devam eder.

hasta-kopekKöpekler için önem taşıyan diğer bir zoonoz hastalık olan Lyme enfeksiyonlarında, hastalığa neden olan etkenlerin hem köpekten köpeğe hemde insanlara bulaşma ve yayılmasından birincil derecede keneler sorumludur. Bu hastalıktan korunmak için paraziter uygulamalar yanında bu hastalığın spesifik aşısını yaptırarak tüm risk faktörlerini önlemeniz mümkün olacaktır.

Kediler için önem taşıyan ve zoonoz bir hastalık olan Cat Scratc Fever ( kedi tırmığı ) yine pireler aracılığı ile taşınan bir hastalıktır. Bu hastalığın oluşumunda kediler taşıyıcı rol oynar. Ancak kediler arasında hastalık etkenlerinin taşınmasına ve yayılmasına pireler aracılık eder. Kedilerde sorun yaratmamasına karşın insanlarda enfeksiyonun şekillenmesine neden olan bu hastalıktan korunabilmek ancak pire mücadelesi ile gerçekleşebilir.

Pire ve kene ile mücadelede pek çok değişik yöntem kullanılmaktadır. Bunlar içinde en yaygın olarak kullanılanları pire-kene tasmalarıdır. Ancak sadece erişkin pirelere etki eden bu yöntem yerine, pirelerin yumurta, larva veya pupa evrelerinde de etkin olan, özellikle pirelerin üreme yeteneklerini yok eden ve keneler içinde oldukça etkili sonuç alabileceğiniz spot-on damlaları tercih etmeniz daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır. Yoğun pire ve kene olan bir ortamda yaşayan petler için pire kene tasmasıyla birlikte spot-on damlaların kullanılmasıyla etkin bir sonuç alınabilir. Ayrıca petlere direk olarak uygulanabilen ve mekan için kullanılan spreyler, pire tozları, şampuanlar da uygulanabilecek etkin yöntemlerdir.

Yaz aylarında ciddi tehlike yaratabilecek ” ısı çarpması” dikkat edilmesi gereken önemli bir konu. Direkt güneşin etkisine bağlı olarak veya hava sirkülasyonunun yetersiz olduğu kapalı ortamlarda bırakılmaları sonucu görülen ısı çarpmaları, ciddi sorunlara neden olabilir.

Özellikle aşırı sıcak havalarda kapalı bir araç içinde bırakılmaları solunum yetmezliği ve artan vücut ısısı nedeniyle bir kaç dakikada genel durumun bozulmasına ve ölüme neden olabilir. Eğer zorunlu değilseniz petinizi araç içerisinde bırakmayın. Ancak bırakmak zorundaysanız bu sürenin kısa olmasına dikkat etmelisiniz. Aracınızı mutlaka gölge bir yerde ve camı aralayarak hava sirkülasyonunun yeterli olduğundan emin olduktan sonra bırakabilirsiniz.

Uzmanların özellikle güneşin zararlı etkilerinin en fazla olduğu sattler olarak belirttiği 11.00 – 16.00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarı çıkarmamaya, serin ve gölge bir yerde barındırmaya, ihtiyaçlarını gidermek için güneşin etkin olmadığı serin saatlerde gezinti yapmaya dikkat etmelisiniz.

kopeklerde-kulak-hastaligi-01Ayrıca köpeğinizle yapacağınız her gezinti sonrasında özellikle kulak ve ayaklarını kontrol ederek tüylerine yapışan pisi otlarını temizlemenizde dikkat etmeniz gereken önemli bir konu. Bahar aylarında yoğun olarak bulunan ve yaz başlarında kurumaya başlayan pisi otları özellikle uzun kulaklı ve tüylü ırklarda sık yaşanan problemlerden biridir. Kolayca deriye batabilen ve kulak içerisinde de ilerleyici özelliği olan pisi otları çıkarılmadığı sürece bulunduğu bölgede irritasyona ve enfeksiyonlara neden olabilir.

Yaz aylarında kedilerin sıklıkla karşılaştığı tehlikelerin başında yer alan düşme ve buna bağlı yaralanmalarda dikkat edilmesi ve önlem alınması gereken önemli bir konu. Eğer, sineklik veya başka bir koruma bulunmuyorsa meraklı kedinizin ilk işi açık pencereden dışarıyı izlemek olacaktır. Bu sırada kuş, sinek ve kelebek avlamak için yapılan hamleler sırasında veya pencere pervazında gezintiye çıktığında dengesini kaybedebilir ve düşebilir. Sıcak havaların başlaması ile birlikte sürekli açık olan balkon kapısı ve pencerelerde koruyucunuz yok ise kontrolün sizde olmasına özellikle dikkat etmeniz gerekecektir.

Dikkat edilmesi ve önlem alınması gereken bir diğer konuda, denize giren köpeklerde yaşanan alerji ve dermatitis sorunu. Köpeğiniz denize girip çıktıktan sonra mutlaka temiz suyla iyice durulayarak tüylerini ve derisini tuzdan arındırmalısınız. Ayrıca deri ve tüy yapısını güçlendiren vitamin katkıları yanında özellikle ilk bahar ve yaz aylarında hassasiyet arttığından veteriner hekiminizin önereceği uygun bir mama tercih edilmelidir.

Özellikle Golden Retriever, Labrador, German Shepherd Dog, Collie ve Saint Bernard gibi ekzamaya yatkınlığı olan ırklarda ilk bahardan itibaren mama değişimi yapmak egzama ve alerjilerin önlenmesinde faydalı olacaktır.