Tüy Dökülmesinin Nedenleri

Kedi ve köpeklerdeki tüy dökülmesi hayvan sahiplerinin ve hayvan sahibi olacakların en büyük endişelerinden birisidir.

tuy-dokulmesi

Tüy dökülmesinin başlıca 3 nedeni vardır.

1- Normal Tüy dökülmesi
Hayvanların tüyleride yanı bizim saçlarımız gibi ömrünü doldurduğunda dökülür ve yerine yeni sağlıklı tüyler çıkar. Normalde mevsim geçişlerinde senede iki kere yazlık- kışlık tüy değişimi olur. Düzenli tarama ile, uzun tüylü hayvanları traş ettirerek bu dönemi daha rahat atlatmak mümkündür. Yavru kedi ve köpeklerdeki tüy dökülmeleri bebeklik tüylerinin değişimi ile ilgilidir. Sağlıklı beslenen, herhangi bir hastalığı olmayan hayvanların bu şekildeki tüy dökülmesi oldukça normaldir. Ve bu durumu durduracak veya azaltacak herhangi bir ilaç, vitamin vs. yoktur. Deri ve tüy sağlığını arttıran vitamin takviyeleri, yetersiz beslenen hayvanlarda kullanılabilirse de tüy dökülmesini tamamen kesmez.

2- Hastalık veya stres kaynaklı tüy dökülmesi
Stres hayvanlarda tüy dökülmesine en fazla neden olan etkendir. Hastalık durumunda, stres ve vücut direncinin düştüğü durumlarda, sağlıklı tüylerde de dökülme görülebilir. Öyle ki dışarı çıkmaktan, arabadan korkan bir kedi yolculuk esnasında çok miktarda tüy dökerken evine dönüp sakinleştiğinde bu durum kesilir. Yine bir çok hastalıkta tüy dökülmesi belirginleşir.

3- Yetersiz beslenme kaynaklı Tüy Dökülmesi
Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için kedi ve köpeklerin, kendi vücutlarında üretemedikleri, dışarıdan gıdalarla almaları gereken vitamin, mineral ve aminoasitler vardır. Profesyonel mamalarla beslenen hayvanlarda tüy dökülmesi normal sınırlarda seyrederken, ev yemeği, tek tip veya düşük kalite, içerik yönünden zayıf mamalarla beslenen hayvanlarda tüy dökülmesinde çok fazla artış görülmektedir.