Bir canlının yaşamsal faaliyetleri arasında önemli bir yer tutan beslenme tüm vücut fonksiyonlarının devamlılığı için gerekli temel unsurdur. Canlı vücudunda gelişen tüm metabolik ve fizyolojik olayların rutin işlevlerini sürdürebilmesi için bir miktar besin gereklidir ve bu yaşam payı olarak adlandırılır. Canlının bedensel aktivasyonlarını sürdürebilmesi için de gerekli bir enerji payı ihtiyacı vardır. Yaşam payı ve enerji payı canlının toplam besin ihtiyacıdır ve zorunlu olarak dışarıdan alınması gerekir. Beslenme ne kadar dengeli ve yeterli olursa canlının yaşam kalitesi de aynı oranda yüksek olacaktır.
Köpeğin ırk, cinsiyet, yaş ve boyutlarına göre besin ihtiyacı farklı olabileceği gibi laktasyon, gebelik, çiftleşme gibi özel durumlarında da günlük besin ihtiyacı farklı olacaktır. Biz bu farklılıkları gözeterek beslenme sayfalarında, beslenmedeki en temel unsurları ve dikkat edilmesi gereken diğer konuları açıklamaya çalıştık. Dikkat ! Bu bilgiler tamamen sağlıklı bir köpeğin temel ihtiyaçları gözetilerek hazırlanmıştır. Doğal olarak hastalıklar veya başka nedenlere bağlı olarak vücudun ihtiyaçları farklılık gösterebilir. Bu nedenle köpeğinizin beslenme şekli ve düzeni veteriner hekiminiz tarafından belirlenmelidir.
Yavrular doğumdan 45-60 günlük oluncaya kadar geçen sürede anaları tarafından emzirilirler. Fakat 21 günlükten sonra özellikle de 6 ve daha fazla yavrusu olan annelerin sütü yavrulara yetmemeye başlar.Yavrulara önceleri çok az ve derin olmayan kaplarda fakat yavrular alıştıkça miktarı arttırılarak takviye mamalar verilmelidir.Takviye olarak yavrulara süt ,yumurta ,yavru mamaları(Sıcak suda iyice yumuşatıldıktan çorba haline getirilip) verilebilir.Takviye mamaların ısısının 36 derece civarında olması gereklidir.İlk başlarda yavrular kendi başlarına yemekte zorluk çekseler ve zaman zaman (Burunları mamanın içine girdiğinde)boğulacak gibi olsalar da kısa bir sürede öğreneceklerdir.
45-60 günlüğe kadar ana sütü ile birlikte yürütülen bu işlem bu süreden sonra sadece mamaya çevrilmelidir.Piyasada bu amaçla kullanılacak çok çeşitli mamalar mevcut olup protein ve kalite olarak en uygunu seçebiliriz.Bu mamaların belirttiği miktar ve sürelerde bol su ile birlikte vermemiz yeterli olabilmektedir.
Son araştırmalar ortaya koymaktadır ki ”Yavru Köpek Mamaları” yavruların ihtiyaçlarının çok üzerinde değerler ve bir tip kalsiyum taşımaktadır. Buda kalça displazisini engelleyeceğine çıkış riskini arttırmaktadır.En iyi yavru maması %22-%26 protein(Erişkin Köpek Miktarları) oranlarını taşır.%26 dan çok protein ve %9 dan çok yağ obezite ve deri problemlerine neden olabilir.
Başlangıç için yavrulara verilecek mama miktarları :
2-3 aylık arası : 4-5 adet 8 oz. kap mama 3 öğüne bölünüp verilecek.
3-4 aylık arası : 4-5 adet 8 oz. kap mama 2 öğüne bölünüp verilecek.
4-5 aylık arası : 4-5 adet 8 oz. kap mama 1 öğünde verilecek.
- Yavru yemeği bıraktığı ilk seferde yemini hemen önünden almalıyız.Bir daha ki öğüne kadar da vermemeliyiz.
- Mama miktarını ayarlamak için yavruların dışkısına bakabiliriz.Dışkı sıkı olmalıdır.Yumuşak dışkı fazla mamayı ,sert dışkı ise az mama veya çok kemik verildiğinin işareti olabilir.
- Eğer aldığınızda yavru ıslatılmış mama ile beslenmeye alışmışsa bir süre daha aynı şekilde vermeye devam edin.
- Ergin köpeklere ise hazır mama kullanılacaksa mama tariflerine göre günde bir kere, kışın saat 17-18 arası ,yazın ise 20 gibi verilebilir.
- Diğer bir yöntemde mamanın 2 ye bölünerek 1/3 ünün sabah, 2/3 ünün akşam verilmesidir.
ÖNLERİNDE SÜREKLİ TAZE SU BULUNDURULMALIDIR.
Barf (Çiğ) besleme sistemini tercih eden kişiler de yine dengeli bir besleme programı yapmak zorundadır. Zaman zaman köpeklere ödül gibi verilen besinler sağlıklarına zarar verebilir. Bunlar:
Şeker: Köpeklerin doğal besinlerinden biri olmayan şeker düzenli beslenen köpeklerin kilo almasından başka bir işe yaramayacaktır.
Kemik: Bir çok insan köpek için kemiğin harika bir ödül olduğunu düşünür .Evet etli ve büyük kemikler çene egzersizi ve diş bakımı yapmalarını sağlayabilir fakat kemikteki kalsiyum kolay emilebilen cinsten değildir.Ayrıca küçük parçalar bağırsak tıkanmaları ve kanamalarına yol açabilir.
Süt: Yavrular için iyi bir protein ve kalsiyum kaynağıdır.Erişkin köpeklerde ise sütün laktozunu parçalayan laktaz enzimi üretilmediği için ,daha kolay sindirebilecekleri peynir ve yoğurt formunda verilmelidir.
Soğan/Sarımsak: Parazit oluşumunu engellediği ve sistemi temizlediği düşünülmektedir.Fakat pişmiş veya çiğ soğanın alyuvarlara zarar veren bir yapısı olduğundan petlere sık sık verilmemesi gerekir.
Çikolata: Şeker gibi çikolatada köpeğin doğal besinlerinin arasında değildir ve verilmemesi gerekir.Köpekler için yapılanlar dışındaki çikolataların verilmesi obezite riski dışında zehirlenmeye de neden olabilir.
Nişastalı Besinler: Nişasta önemli bir enerji kaynağıdır.Fakat köpekler nişastayı sindirmekte zorluk çekerler ve bu yüzden çok miktarlarda patates ve kuru fasulye,vs. verilmemelidir.